Известие

Collapse
No announcement yet.

Миризма на горяща гума при включена духалка на стъклата 147

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Миризма на горяща гума при включена духалка на стъклата 147

Здравейте, колеги!
    Преди малко бях спрял на място за малко, след което стъклата се бяха запотили доста. Запалих и пуснах духалката под предния прозорец на макс, да издуха изпотяването. След около 10 секунди почна да мирише на запалена гума.Видя ми се нещо като следи от пушек над капака и веднага изгасих. Вдигнах капака и заогледах за пушек, но нямаше. Миришеше само вътре в купето. Някакви идеи от какво може да е?
    Нормално ли е и този турбо път да е така омаслен?

Омаслен е до втория пръстен, а вдясно от него е сух. Това се намира вляво от акумулатора, под него.
    В рамките на година смени и горен и долен турбопътища с нови. Колата е 147, jtdm, 150 коня.

Друго - одеве бях спрял за секунди със загасен двигател, после като припалих имаше едно чукане, като от раздрънкан стар дизелов двигател, което като припалих след час и половина, беше едва доловимо за катко и после съвсем изчезна. Беше както на празен ход, така и на скорост. Не беше като хруптенето от разбито каре, а по-скоро като силно чукане от дизелов двигател.
    Благодаря в аванс за насоките!
    Last edited by bikerider; d.m.y г., 20:29.

Здравей.
    Маркуча - нормално е да е омаслен, от моя можеш да си мажеш филии. Малкия маркуч, който излиза от него и влиза в капака на главата е картерната вентилация. Там с едни снадки е като пластмасов фланец, които се поразхлопват, но нищо им няма. Чист не съм виждал до сега. Не ти мирише от него със сигурност.

Към второто ти питане. До колкото разбрах - като тръгнеш с гас. Нормално е да ти мига тази лампа. Не е за никакво ниво. А е лампата за ASR - преплъзването. Показва, че гумите превъртат. Индикацията мисля, че беше ABS. Можеш да го изключиш с копчето до ръчната, но системата няма да работи и ще ти пребоксува. Сега ти регулира от горивото, както работи абс системата, използва същите датчици, но е за преплъзване при ускорение, а не при спиране.

Чукането предполагам е от студеното време. За мен всички jtd мотори чукат, и имат един специфичен звук. Все още не знам на какво се дължи, но като чуя такава кола и знам, че е jtd преди да я видя.

Миризмата, не знам на какво се дължи. Може да се дължи на много неща. Предполагам на застоял въздух, щом не си я усетил под капака, и след като е обърнало въздуха е изчезнала.

Не го мисли а си карай. Щом не е постоянна.
    За чукането - чуй други джт двигатели как работят, и прецени дали е същото, дали е нормално, дали е значително по-силно или различно.

Comment

Това с миризмата не го оставяй. Виж под кората в краката на пасажера. Там са вентилатора и клапите. А може и просто да е вкарала миризма от вън. Ремък приплъзва ли ти? При мен на старата кола, пистовия ремък леко приплъзваше във влажно или дъждовно време. И намирисваше, на изгоряла гума.
      А като съвет, като ти се изпотят стъклата, пусни климатика. Изсушава въздуха и много бързо премахва изпотяването. Дори в книжката пише :

To keep the air in the passenger compartment
      dehumidified, you are recommended
      to press the climate control compressor enable
      button (4) (for versions/markets
      where applicable) √(only for versions with
      manual climate control system).
      Това е в раздела за отопление. Пробвал съм го при студено и влажно навън.

Comment

Първоначално публикувано от 52outs Покажи съобщение
        Чукането предполагам е от студеното време. За мен всички jtd мотори чукат, и имат един специфичен звук. Все още не знам на какво се дължи, но като чуя такава кола и знам, че е jtd преди да я видя.
        Моят мотор няма промяна в работата при топло и студено - еднакво "чука", или по-точно казано, еднаква липса на чукане има през различните сезони. Изобщо по приказки на слух не си е работа да се диагностицира нещо, понеже няма как да знаем какво точно е чул автора, и от там съответно да му дадем адекватен съвет дали да търси проблем или пък е нещо пренебрежимо.

Преди време и аз чух едни различни шумове след едно дълго пътешествие и всеки от разстояние казваше, че по описанието, което давам не звучи като някакъв проблем, докато в сервиза не ме зарадваха хубаво с диагноза разбити лагери и ролка на алтернатора.
        Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 hp
        GOLF MK3 1.9 TDI 110HP + remap (140 hp)

Comment

Ами не е нормално да ти е така маркуча. Показва че или картерната ти вентилация не е в ред или маркучите са проблемни. Да не говорим и че "духането" на мотора си има норми също.
          А за миризмата на изгоряло, тя никога не е нещо което трябва да се пренебрегва
          Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
          Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
          Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщение
            Ами не е нормално да ти е така маркуча. Показва че или картерната ти вентилация не е в ред или маркучите са проблемни. Да не говорим и че "духането" на мотора си има норми също.
            А за миризмата на изгоряло, тя никога не е нещо което трябва да се пренебрегва
            Какво трябва да се направи за картерната вентилация? И кои маркучи трябва да проверя? Какво значи "духането" на мотора?
            Смених горен и долен турбопътища, но сега от време навреме като че ли чувам свистене( а може и да си въобразявам), като от спукан турбопът, макар че нямам падане на мощността и свистенето не се чува чак след 1900 оборота, както когато имах спукани турбопътища, а и преди тях.
            Снощи като я угасих и я пуснах наново нямаше миризма на изгоряла гума, но определено не я вкара отвън, а беше от парното на колата.
            А относно чукането - беше загряла, опитах да паркирам, но не можеше там, където исках, припалих отново и като припалих, чукаше много странно, като разхлопан, стар, незагрял дизел, с детонации в дюзите. Смених 2 дюзи в последния месец, сега съм поръчал трета. Откакто смених двете, двигателят работи много по-равномерно, пали лесно и няма разлика в шума при студено и топло време. Но такова чукане като снощи не бях чувал. След час и половина като запалих, за няколко минути само поотихна и днес след студено палене не се усети отново. Нито миризмата на изгоряло.
            Колкото до присветващия жълт знак, оказа се удивителна в кръгче - знакът за пробоксуване, което не трябва ли да не се получава, когато АSR бутона при ръчната свети?
            Last edited by bikerider; d.m.y г., 22:14.

Comment

Картерната вентилация е добре да се промие (тук има теми за това). Под духане на двигателя разбирам налягането и газовете намиращи се в картера по време на работа. При нов автомобил това са пари от загрято масло и въздух от движение на буталата. Тогава компресираният въздух и детонациите от запалване на горивото са в горната част на цилиндъра и се спират от буталните пръстени. С течение на времето и като поработи 200 000+ километра, започват едни процеси на износване в следствие на което все повече от компресираният въздух отгоре минава през буталните пръстени и попада в картера. Хем губиш компресия хем мотора духа повече.
              За маркучите провери дали нямат пукнатини и дали стягащите пръстени са здрави, може да ги подмениш направо с нови.
              За сведение само ще кажа че моята 156 ца я продадох на 255 000 по километраж (реално божа работа) и входящият колектор беше чист без грам омасляване.
              Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
              Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
              Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

За да си видиш картерната вентилация, извади щеката на маслото, както работи колата на място.
                Виж как духа. Дали е лек равномерен ветрец. Или силно и на тактове с мотора пуфка. Гъст дим в пуфкането, също не е добре. Та, ако пуфка пускай я на обява ило се стягай за дебели ремонти в бъдеще.

Но ме съмнява доста, на нещо подобно да се дължи омасляването. Мога да се обзаложа, че бялата снадка пуска. Дето е в началото на тънкия маркуч, който излиза от дебелия. Точно там където се събират двата. Като искаш си го смени целия маркуч. Нов е цифра, втора има шанс да е като твоя. Аз лично не бих.

Миризмата на изгоряло, може да влезе от вън -> през парното. Просто следи дали ще я усетиш втори път. Ако е системна е проблем. Ако не се появи пак, не я мисли.

Чукането при топъл, работил мотор, не е много гут. Но тук можем да гадаем само на какво се дължи. Да. Може да е от дюза. Може и от други неща да е.
                За него се обърни към някой който разбира, да го чуе.

С лампата нямаш проблем. Така трябва да работи. Като натиснеш копчето, след като си запалил, тогава си изключил системата. И няма да виждаш индикацията на таблото да присветва. И гумите ще приплъзват.

Comment

Working...
                X